Thema 2017

Van Eigen Bodem

– Transitie naar de zelfvoorzienende ruimte – 

In de wereld van nu zijn we in steeds toenemende mate met elkaar verbonden. Veel van de producten die we elke dag gebruiken komen van over de hele wereld: onze auto is Japans, onze sinaasappels zijn Spaans en onze energie is Russisch. Hierdoor zijn we steeds afhankelijker van andere regio’s, wat grote risico’s met zich mee kan brengen. Stel dat Rusland de gaskraan dichtdraait, een epidemie die de invoer van voedsel onmogelijk maakt of  de wereldeconomie instort… Het is belangrijk om na te denken over de mate waarin we in ons eigen voedsel, water en energie kunnen voorzien om dit soort risico’s te vermijden.

Op mondiaal niveau zijn we al jaren bezig met de omslag naar een duurzame wereld, om te kijken hoe we hele wereldbevolking in haar levensbehoeften kunnen voorzien. Als we dat op mondiaal niveau willen doen, moeten we dat ook op nationaal, regionaal en lokaal niveau kunnen laten zien. Dicht bij huis liggen veel mogelijkheden om onze woon- en leefomgeving zelfvoorzienend in te richten en slimmer om te gaan met de grondstoffen die we hebben. De focus van het congres ligt daarom op de eigen kracht van de regio. In Nederland wordt hier al volop aan gewerkt in de vorm van bijvoorbeeld energielandschappen en stadslandbouw.

Op het congres van vrijdag 10 maart 2017 zal dit thema door diverse sprekers worden besproken en worden geconcretiseerd door een breed scala aan workshops. Zowel planologische, economisch-geografische, cultureel-geografische en vastgoedkundige perspectieven komen aan bod. De voornaamste onderwerpen die worden aangesneden zijn energie, wonen, water en voedsel. Niet alleen zal worden ingegaan op wat reeds wordt ondernomen op deze fronten, maar ook welke ontwikkelingen mogelijk zijn in de toekomst.

logo-website-klein